Forebygging? Ja, det er mulig!

Artikkel

23.09.2022

Tekst: Nina Hvidsten


Vetle (22), Marie (16), Heidi-Emilie (16) og Annichen (16) er ROS sine representanter på vår TikTok-kanal. Gjennom TikTok ønsker vi å nå den aller yngste målgruppen og forebygge spiseforstyrrelser gjennom å spre kunnskap, være en motvekt til skadelig innhold og samtidig informere om vårt lavterskeltilbud. Vi har tatt en prat med gjengen vår om spiseforstyrrelser og forebygging.   

Det rapporteres om en stor økning i antall unge med en spiseforstyrrelse. Hva tror dere denne økningen kommer av?

Annichen: Jeg tror mye av det skyldes sosiale medier. Overalt ser vi redigerte bilder av «perfekte» mennesker. Som ungdommer har vi jo et stort behov for å passe inn og være som de andre, og det blir vanskelig når vi hele tiden sammeligner oss med redigerte versjoner. Gjennom ulike apper og kanaler ser vi også bilder av oss selv med filter på, og blir minnet på hvordan vi «burde» sett ut.  Jeg tror at uansett hvor bevisst man er, så kan vi ikke unngå å bli påvirket når vi hele tiden får pene mennesker opp i feeden. Det er litt som klestrender. Når noe først blir på moten, kan jeg tenke at «det var jo ikke noe fint», så går tiden og så synes jeg plutselig at den moten er jo kjempefin! Blir man eksponert for noe ofte nok, så blir man påvirket.

Marie: Så har det jo også vært noen år med usikre tider, både med korona, kriger, regnskoger som brenner og så videre. Jeg tror disse tingene kan gjøre mange barn og unge redde og for noen blir jo mat og trening noe man tyr til for å få en følelse av kontroll.

Heidi-Emilie: Samtidig har pandemien gitt oss mer tid for oss selv. Mange har hatt mye tid foran mobilen, hvor vi har tilgang til alt. Vi kan google hva som helst, hva som er sunt, hvor mye en kjendis veier og så videre. Uendelige mengder informasjon er bare et tastetrykk unna. Jeg tror også det har noe å si at voksne og barn utsettes for de samme mediene. Dette kan føre til at 9-åringer hører på kostholdsråd og tips rettet mot voksne og 12-åringer sammenligner sin kropp med voksenkropper.

Vetle: Ja, enig! Det blir som å la barn se en film med 18-årsgrense. Jeg synes også det er lite undervisning rundt dette med selvfølelse og selvbilde på skolen. Jeg tror at mange voksne rollemodeller, også foreldre, er usikre på hvordan de skal snakke om disse tingene med barna. Da blir det dessverre lett for at barn går alene med de vanskelige tankene og følelsene.

Hvor stor rolle tenker dere egentlig de voksne har i denne utviklingen?

Vetle: Jeg tror en del voksne har et ønske om at barnet sitt skal ha en viss «standard», og at noen kanskje kan bli litt overivrige når det gjelder at barnet skal være sprekt, sunt, aktivt og så videre. For barn som er sårbare kan dette være negativt hvis det blir for altoppslukende.

Heidi-Emilie: Så tror jeg også at mange voksne selv kjenner på et personlig kroppspress, noe som gjør at de blir styrt av sunnhets- og treningsidealer. Slike ting vil jo barn enkelt plukke opp, selv om man som voksne ikke mener å påvirke barn på den måten.

Marie: De som er foreldre lever jo også livet sitt for første gang, det er jo klart de gjør feil. Men om vi kan være med å skape økt bevissthet, så gjør vi gjerne det!

Annichen: Ja, spesielt det negative med å kommentere både egen og andres kropper er det superviktig at voksne blir bevisst på og slutter med!

Tror dere det er mulig å forebygge spiseforstyrrelser?

Vetle: Ja, det er mulig! Jeg tror det spesielt er viktig at vi sprer kunnskap slik at flere vet hva spiseforstyrrelser egentlig er. Så må vi som samfunn skifte fokus fra alle disse endringene av det ytre, til å snakke mer om det indre.

Annichen: Jeg tror også vi må gjøre ungdom mer oppmerksomme på hvordan de blir påvirket. Hvordan dette kan skje ubevisst og at man lærer mer om mekanismene bak. Så er det jo mange som tjener mye penger på vår usikkerhet, og det er viktig at vi lærer oss å bli kritisk til det vi ser.

Marie: I tillegg er det veldig fint å ha voksne som bekrefter deg og som legger mer vekt på kroppens funksjonalitet enn utseende. Det er for eksempel stor forskjell på om man sier «Å, så fantastisk sterk kroppen din er som kan løpe så langt» eller om man sier «Så slank og fin du er».

Heidi-Emilie: Så må vi la barn være barn lengst mulig. I dag kan man få tanker og idéer om ting som ikke hører hjemme i et barnesinn, lenge før man er utviklet nok til å håndtere dette.

Vetle: Jeg tror ikke man kan forebygge alle tilfeller av spiseforstyrrelser. Noen vil være sårbar for dette og vil kunne oppleve vonde ting som gjør spiseforstyrrelsen til en mestringsmekanisme. Men jeg tror det er mulig å redusere de negative effektene, ved at man møter forståelse og riktig hjelp på et tidlig tidspunkt.

Annichen: Helt enig! Det er så viktig å få hjelp når man trenger det. Jeg har et inntrykk av at hvis du i dag går til fastlegen fordi du har det vanskelig med mat og kropp, blir det litt sånn: «Spiser du? Du spiste i forrige uke ja, så bra. Er du undervektig? Ikke det nei, da har vi ikke plass til deg.»

Marie:  Ja, det er altfor høy terskel for å få hjelp. Da er det kjempeviktig at det finnes lavterskeltilbud som ROS.

Flere artikler

I første halvår av 2023 fikk over 500 norske barn (over 12 år) utskrevet slankesprøyter.
I podcastepisoden «Gjennom livet – med spiseforstyrrelsen på slep» møter vi Kristin. Kristin har slitt med spiseforstyrrelser fra hun var 13 år, og det skulle
Fra et samtalerom ved ROS Senter i Vestland klinger det lyse toner. Gjennom høsten har våre brukere vært så heldige å kunne få møte Åshild.

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.