Finn ressurser for å skape endring

Rådgivers hjørne

Tekst: Monica Lindberg, rådgiver ved ROS senter i Oslo/Akershus. 

Har du noen gang satt deg som mål å endre dårlige vaner, men likevel fortsetter du å gjøre det som ikke er bra for deg? Det blir rett og slett vanskelig å følge opp de gode intensjonene du har for deg selv. Kanskje har du spurt : ”Hvorfor fortsetter jeg å gjøre det som jeg vet ikke er bra for meg?” eller ”Hvorfor gjør jeg dette når jeg vet bedre?”

Hvis du for eksempel lider av en spiseforstyrrelse og ønsker å bli frisk, men likevel holdes fast i gamle vaner, er dette ofte ubevisste mønstre som går på autopilot. Det er som om ditt bevisste ønske om å bli frisk er èn del av deg, og de ubevisste mønstrene en annen del. Den ubevisste delen av deg har da tatt over styringen. Hvis du undertrykker eller prøver å fortrenge denne delen av deg selv, vil den bare komme enda sterkere til uttrykk.

Det er kanskje ikke alltid så lett å forstå den positive hensikten bak dårlige vaner, men alle våre mønstre og vaner har en underliggende positiv hensikt.

Øvelse

Her er en øvelse for å bli mer kjent med de ulike delene og deres positive hensikt:

1.
a.Hva er utfordringen din? Hva er dine uvaner som du ønsker å endre? Lag et ord, navn eller symbol som representerer denne delen og skriv det ned på et ark.

b. Still følgende spørsmål til denne delen:

  • Hva er denne delens positive hensikt?
  • Hva er det den dypest sett søker å oppnå? (Det kan f.eks. være velvære, ro, frihet, kjærlighet, glede, nytelse, trøst…eller noe annet..)
  • Hva er denne delens ressurser – hva er dens sterkeste sider?
  • Hva er det den vil gjøre for deg?

Skriv det ned og anerkjenn denne delens positive hensikt.

2.
a. Hva er det du ønsker? Hvilke nye vaner ønsker du å skape? Lag et ord, navn eller symbol som representerer denne delen og skriv det ned på arket.

b. Still følgende spørsmål til denne delen:

  • Hva er denne delens positive hensikt?
  • Hva er det den dypest sett søker å oppnå?

c. Anerkjenn denne delens positive hensikt.

3.
Se om du kan finne en felles positiv hensikt for de to delene.

Finn ressursene til den delen som ønsker nye vaner. Spør denne delen hvordan den ville ha det uten den andre delen?

Spør så begge delene hvordan de lettere vil kunne nå sitt mål dersom de forente sine ressurser?

Når du ser at dine ubevisste mønstre har samme overordnede mål som den delen av deg som ønsker nye vaner om å bli frisk, kan du legge merke til om det gir deg nye muligheter og løsninger i tiden fremover.

Hjelp deg selv med gode spørsmål

Ord har energi og kraft til å påvirke oss følelsesmessig. Negativt ladede ord skaper negative følelser, mens positive ord skaper positive følelser. I stedet for å si til deg selv at du er udugelig eller at du føler deg verdiløs, kan du bytte ut ordene med positivt ladede ord som representerer det du ønsker i stedet; «Jeg duger!», «Jeg er bra nok!», «Jeg er verdifull!»

Når vi stiller spørsmål vil hjernen finne svar på akkurat det du spør om. Derfor er det viktig å være bevisst på hvordan du stiller spørsmål. Hvis du spør deg selv «Hvorfor føler jeg meg så elendig?» så vil hjernen finne mange grunner til at du kan føle deg elendig og forsterke denne følelsen.

Hvis du derimot heller spør: «Hvordan kan jeg føle meg bedre?» vil hjernen finne grunner til at du kan føle deg bedre og forsterke den følelsen det gir.

Legg merke til hvordan du opplever disse spørsmålene:

«Hva er det som skal til for at jeg føler meg frisk og har overskudd?»
«Hvordan kan jeg merke at jeg har mer ro og balanse?»
«Hva er mine sterke sider?»
«Hva liker jeg best med meg selv?»

Hvis du opplever at du i din prosess tar to skritt tilbake i stedet for et skritt frem, kan du akseptere det som en naturlig del av din utvikling. Det er ofte motstanden i livet som er vår største læremester. Motstand kan lære oss mer om våre behov.

I stedet for å straffe deg for det du ikke klarer kan du undersøke hva du lærer og hvordan det du lærer kan styrke deg. Du kan også spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang?» og ikke minst: «Hva er det jeg allerede gjør som er bra?»

Et annet bra tips er at du lager deg huskelapper eller påminnelser med noen gode spørsmål og uttrykk som løfter energien din og som gir deg et positivt fokus.

Slik kan du motivere deg til å nå dine mål.

Hva er egentlig den riktige måten å spise på?
Hvordan kan jeg fortelle til mine nærmeste at jeg strever med mat og kropp?
En spiseforstyrrelse bringer ofte med seg tankekaos rundt mat, kropp og vekt, men også andre bekymringer og grubling som er vanlig for oss alle.
For meg er tegning et verktøy for å ufarliggjøre vonde og vanskelige følelser, og alt det rare og usikre som man kan kjenne på innsiden.

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.