En av ti personer i Norge har ifølge Folkehelseinstituttet en spiseproblematikk. Spiseforstyrrelser er et folkehelseproblem, men mange vet ikke hvordan de skal snakke om problematikken i møte med barn og unge. Dette vil ROS og designbyrået These Ways gjøre noe med gjennom innovasjonsprogrammet EN AV TI.
Et unikt prosjekt har utforsket hva som skal til for å forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlige sykdomsforløp. Ved hjelp av den brukerstyrte innovasjonsmetodikken Design Thinking har deltagerne jobbet for å utvikle løsninger som treffer barn og unges behov. Prosjektet er det første i sitt slag, og har som mål å utvikle et felles verktøy for trygg kommunikasjon med barn og unge om mat og kropp.
Våren 2023 har 24 håndplukkede deltagere jobbet i tverrfaglige team og i felleskap utviklet fire nye prototyper for forebygging av spiseforstyrrelser.
Reisen har nådd sin ende, samtidig har den akkurat startet. På siste samling i programmet fikk vi den gledelige nyheten om at Sparebanken Vest hadde besluttet å tildele ROS midler til videreføring og arbeid med å forankre resultatene fra EN AV TI. I slutten av juni presenterte vi prototypene for Helsedirektoratet, og i august for publikum på Arendalsuka. I skrivende stund pågår det et arbeid for å ta prototypene videre i nye, felles prosjektbeskrivelser. Dette gjøres i samarbeid mellom ROS, These Ways og Idrettsklynge Vest. Styret i idrettsklyngen har besluttet å ta arbeidet og funnene fra EN AV TI om spiseforstyrrelser innen idretten, både i topp og bredde, videre som sin strategiske fellessatsing. For høsten er det planlagt felles innsiktsarbeid og workshops, samt aktivitet under Alrekdagene.
Prosjektleder fra TheseWays, Monica Hannestad, [email protected]
Prosjektleder fra ROS, Marianne Clementine Håheim, [email protected]
Under Arendalsuka satte vi EN AV TI på agendaen gjennom en panelsamtale med tittelen «Når systemene svikter: Hvordan drive innovasjon på samfunnsnivå for å bekjempe spiseforstyrrelser blant barn og unge?».
Arrangementet ble gjennomført i samarbeid mellom ROS, These Ways, Idrettsklynge Vest, Alrek helseklynge og Bergen Næringsråd, med god hjelp fra Switch.
Over 250 informanter har latt seg intervjue. Innsamlet data og innsikt er analysert og syntetisert av studentene.
Tiden var inne for å vise frem prototypene.
Testing er det femte trinnet i Design Thinking-prosessen. Gjennom testing oppnår man en dypere forståelse av brukerne takket være direkte tilbakemeldinger fra dem.
Hvordan stiller man de riktige spørsmålene og hvordan ta i mot tilbakemeldinger på en konstruktiv måte? Svarer prototypen til brukernes behov og ønsker? Hva er det som mangler og hva kan gjøres annerledes?
Konturer av ideer har dukket opp og de første prototypene er under utvikling. For å optimalisere for gode forhold, inspirasjon og ny kunnskap dro vi til TrollLABS, ved NTNU i Trondheim.
Prototyping er et viktig trinn i Design Thinking-prosessen. Ved å prototype implementerer man ideer og gjør dem fysisk håndgripelige i form av fungerende modeller eller mock-ups. Tanker og ideer struktureres dermed opp og det blir enklere å kommunisere konsept og design på et tidlig stadium. Ekte brukere er sentrale i prosessen.
Over 250 informanter er intervjuet, innsamlet data og innsikt er analysert og sammenfattet.
Studentene har definert brukersentrerte problemstillinger samt utforsket sine POV´s (point of view). Vi beveger oss nå inn i den skapende fasen av prosessen, hvor konturer av ideer dukker opp. For å produsere nyskapende idéer er god teamdynamikk helt avgjørende.
Samling 3 av EN AV TI, handlet om teamdynamikk og idégenerering.
Deltagerne har den siste måneden gravd dypt i innsiktsarbeidet for virkelig å forstå brukergruppen vi jobber med.
På samling 2 av innovasjonsprogrammet EN AV TI, var gode samtaler, ny kunnskap og ny innsikt i fokus. Med oss hadde vi lege og samfunnsdebattant Kari Løvendahl Mogstad og datteren Selma Løvendahl Mogstad Leraand, som sammen har skrevet boken «Vår vei ut». Vi var også så heldige å få besøk av «empatiens mor», Dr. Patricia Moore.
Hva skal til for å forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlig sykdomsforløp?
Ved hjelp av den brukerstyrte innovasjonsmetodikken Design Thinking vil 24 håndplukkede deltagere, de neste 6 månedene, jobbe i tverrfaglige team og i felleskap utvikle nye løsninger og kommunikasjonsverktøy som treffer barn og unges behov:
Hvordan kommunisere med barn og unge om problematikken rundt kropp og mat?
En av ti personer i Norge har en spiseproblematikk. Spiseforstyrrelser er et folkehelseproblem, men mange vet ikke hvordan de skal snakke om problematikken i møte med barn og unge. Dette vil ROS og designbyrået These Ways gjøre noe med.
– Spiseforstyrrelser hos barn og unge fremheves av Helsedirektoratet som en av de største utfordringene nå og i tiden fremover når det gjelder folkehelse gjennom livsløpet, sier prosjektleder Marianne Clementine Håheim i ROS.
– Det er på høy tid at vi tenker nytt om forebygging av disse lidelsene, men da må vi først forstå de som rammes.
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.