Det viktige er å være et bra menneske

Artikkel
Det viktigste er å være et bra menneske, sier Mayoo Indiran til ROS

18.05.2022

Tekst: Nina Hvidsten, ROS
Foto: Privat

Mayoo Indiran har blitt en folkekjær TV-personlighet, kjent fra sin deltagelse i Kompani Lauritzen, Sofa og Paradise Hotel. Gjennom de siste årene ha Mayoos syn på kropp forandret seg mye, og nylig fortalte han om sine egne utfordringer knyttet til kropp og trening i VG.

Vi har møtt Mayoo for en prat om kroppspress og selvaksept.

Når begynte du å tenke at kropp var noe som skulle se ut på en spesiell måte?

– Det var rundt 7. klasse jeg begynte å bli bevisst kroppen på den måten. Jeg hadde vokst mye og var blitt høy og tynn. Dette ble stadig påpekt av både jevnaldrende og voksne rundt meg. Stadige småkommentarer som «Skal han spille forsvar? Han er jo så tynn!» gikk etter hvert veldig inn på meg, og jeg tror de førte til at jeg fikk et forvrengt syn på egen kropp.

Jeg hatet disse kommentarene og jeg bestemte meg til slutt for at dette vil jeg ikke høre mer. Jeg begynte derfor å trene med mål om å bli større.

Hvordan vil du si at ditt forhold til kropp, mat og trening var i ungdomsårene?

– Mitt forhold til mat og trening ble veldig usunt. Jeg tenkte ekstremt mye på hva jeg burde og ikke burde spise, hvordan jeg skulle leve og så videre. Treningen ble preget av tvang og jeg utviklet laktoseintoleranse fordi jeg drakk så mye proteinshakes. Jeg var veldig opptatt av å nå målene jeg hadde satt meg. Jeg synes det er flott at folk jobber mot sine mål, men det kan bli veldig skadelig når man hele tiden blir strengere med seg selv. Da blir det aldri godt nok. Jeg sammenlignet meg mye med dem som var rundt meg, som trente og som hadde større muskler. Dette skadet nok selvbildet mitt, og jeg kan se det nå. Men som 18-åring er det ikke så lett å forstå disse tingene.

Var det viktig for deg å få tilbakemeldinger på kroppen din for å føle deg bra?

– Ja, det var veldig viktig! Jeg likte å få kommentarer på kroppen min, og jeg kunne gå med mindre klær for at kroppen skulle være synlig. For eksempel kunne jeg bruke singlet for å føle meg vel, fordi jeg fikk anerkjennende blikk og kommentarer. Det ble som en slags rus for meg.

Hvordan har ditt syn på kropp forandret seg med årene?

– Mitt syn på kropp har endret seg mye. I dag vet jeg at det viktigste er hvordan man har det, ikke hvordan man ser ut. Som ung hadde jeg mange fordommer mot dem som var overvektige. Jeg tenkte blant annet at klassekamerater som var store og ikke var med på fysisk aktivitet, var late. Men nå forstår jeg jo at de gjerne var usikre og redd for kommentarer hvis de deltok. Gjennom mitt vennskap med Abu (Komiker og skuespiller Abubakar Hussain, red.anm) har jeg også blitt presentert for ting på en litt annen måte.

Jeg tenker det viktigste er å forsøke å godta seg selv som en er. Alle er forskjellige, om det kommer til hudfarge, sykdommer, kroppsfasong og så videre. Jeg merker jo også at prioriteringene mine er helt annerledes nå, og at det er viktigere å være et bra menneske enn å ha et bra ytre. Av og til har jeg lyst til å bli kjent med folk uten at vi ser hvordan den andre ser ut. Det er så lett å lage seg bilder av at noen er på spesiell måte, bare fordi de ser slik eller slik ut. Noen kan for eksempel få inntrykk av at jeg er farlig fordi jeg er stor. Men sånn er det jo ikke.

Hva tenker du om kroppspresset gutter og jenter som vokser opp i dag opplever? Er det noe vi som samfunn kan gjøre?

– Jeg tenker det er veldig viktig at vi voksne slutter med å kommentere andre sitt utseende eller kroppsfasong. Slike kommentarer tror jeg kan være veldig skadelige for barn og unge som er sårbare for dette. Man vet aldri hvordan slike kommentarer treffer den som hører på, samtidig som det skaper en urealistisk standard og en forståelse av at kroppens utseende er veldig viktig.

– I tillegg tror jeg at vi i mye større grad må lære om kroppen i skolen, slik at man har best mulig grunnlag for å bli trygg i egen kropp. Lære at vi alle er forskjellige, lære om viktighet av søvn og restitusjon og at det viktige er å ha en funksjonell kropp. Dette var ting jeg måtte lese meg opp på i voksen alder. En ting jeg også kunne ønske, var at alle fikk en fastpsykolog når de var barn. På samme måte som vi i dag får fastlege. En som kunne lære oss å prate om følelsene i ung alder. Man kan gjerne tenke at dette ville blitt veldig dyrt, men jeg tror at vi hadde fått mange færre syke voksne som nå må betale dyre summer for å gå til psykolog, eller som må stå i lange helsekøer.

Vi vet at mange gutter og menn har et vanskelig forhold til mat og kropp, men ikke så mange tar kontakt for å få hjelp. Hva tenker du er årsaken til dette?

– Det er vanskelig for gutter å snakke med noen. Gjennom blant annet filmer lærer vi tidlig at det er mandig å være tøff. Men får et bilde av hva det vil si å være en «ekte mann». Det er så feil, men samtidig er det dessverre sånn det er. Jeg håper jeg kan være med på å skape et annet bilde. Jeg vet at jeg selv kunne unngått mange år med unødvendige tanker som plaget meg. Kanskje jeg kan bidra til at andre ikke trenger å gå gjennom det samme.Flere artikler

Dårlig selvfølelse skapte grobunn for at Sondre utviklet megareksi. Nå bruker han sine erfaringer for å hjelpe andre.
Vi kan bruke masse energi på å hjelpe barn, men det hjelper jo ikke hvis de ikke opplever samme språket og kommunikasjonen hjemme.
Forsking på spiseforstyrringar og psykisk helse må begynne å interessere seg meir for motkrafta i mennesket, meiner Kjersti. Korleis blir vi sterke i oss sjølve,
En sykehusinnleggelse på grunn av en virusinfeksjon ble vendepunktet for Leif-Erik Sørensen da han var syk med spiseforstyrrelse.

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.