«Når man ser at andre mennesker har lignende utfordringer som en selv, kan det redusere følelsen av ensomhet, skam og stigma, og bidra til en bedre forståelse og aksept av seg selv og sin situasjon.»
People need People er et behandlingsprogram som er spesielt utviklet for mennesker med overspisingslidelse. Programmet er utviklet av forskere ved NTNU, og så langt er det dokumentert god effekt fra gjennomføring i spesialisthelsetjenesten i Trøndelag. Med midler fra Stiftelsen DAM skal ROS fremover tilby og evaluere en tilpasset versjon av programmet på lavterskelnivå. Vi har tatt en prat med prosjektleder i ROS, Maren Kjeldstad.
Hva er bakgrunnen for at ROS nå ønsker å prøve ut en tilpasset versjon av People need People?
– Overspisingslidelse har i mange år vært et av de viktigste satsingsområdene i ROS, nettopp fordi det finnes så lite kunnskap om problematikken. Vi vet også at personer som strever med overspisingsproblematikk mottar svært lite hjelp fra det offentlige, og at dette manglende behandlingstilbudet forsterker en allerede sterk følelse av skam og stigmatisering hos de som er rammet. Vi mener derfor at det er viktig å øke kunnskapen om hva som kan være til hjelp for mennesker med overspisingslidelse, slik at vi kan tilby lett tilgjengelige og kvalitetssikre tilbud på lavterskelnivå.
– Samtidig er det viktig for oss at flere skal få tilgang til hjelp. Tidligere har gruppetilbudet kun vært tilgjengelig for en liten gruppe pasienter ett sted i landet. Å tilby kurset i ROS gjør at flere kan få muligheten til å benytte seg av tilbudet, både fordi det skal tilbys flere steder i landet, men også fordi vi på lavterskelnivå ikke har like strenge regler for rekruttering og behov for henvisning.
– Tidligere forskning på behandlingen i spesialisthelsetjenesten viser gode resultater, blant annet på spiseforstyrrelsessymptomer, reduksjon i overspisingsepisoder og bedre livskvalitet, men det er enn så lenge ikke gjort evalueringer som viser effekten på lavterskelnivå. Trine Tetlie Eik-Nes, som står bak utviklingen av People need People, vil være en viktig veileder og samarbeidspartner i vårt prosjekt. Resultatene fra vår evaluering vil bli del av et større forskningsprosjekt, der effekt fra gjennomføringer på ulike nivåer kan sammenlignes.
Kan du fortelle litt om hva selve kurset går ut på?
– Kurset gjennomføres i grupper på ti personer, og med to instruktører som har sertifisert instruktøropplæring i programmet. Gruppene vil samles hver uke over en ti-ukers periode, med en varighet på 3 timer, der hver samling inneholder en undervisningsdel, praktiske øvelser og et felles måltid.
– Målet med undervisningsdelen er å bidra til å øke deltakernes kunnskap om hva en overspisingslidelse er. Av erfaring vet vi at mange som strever med en overspisingsproblematikk ikke nødvendigvis har sett på utfordringene sine som en spiseforstyrrelse, og at de derfor kan ha godt utbytte av psykoedukasjon for å forstå sammenhengen mellom spiseatferd og psykisk helse. De vil blant annet lære om de fysiske, emosjonelle og sosiale faktorene som påvirker spisemønstre, samt strategier for å gjenkjenne og endre triggere. Andre viktige temaer vi skal snakke om er følelsesregulering, skam, stigma og relasjoner. Under hver samling vil gruppen spise et felles måltid.
Hvorfor er dette en del av kurset?
– Vi vet at personer som strever med en overspisings-problematikk, ofte har veldig mye skam knyttet til tilstanden, spesielt i forbindelse med måltider og matinntak. Mange har gjerne ikke spist sammen med andre på veldig lang tid, og strever med å ha gode rutiner for måltider. Mange kan også ha laget strenge regler rundt mat som ofte kan føre til underspising, sult og påfølgende overspising. Det er en sterk anbefaling fra gjennomføringen av kurset i spesialist-helsetjenesten at et felles måltid er en sentral del av kurset. Dette måltidet skal være en god og trygg arena for å øve seg på å spise sammen med andre. Måltidene vil være et smøremåltid der deltakerne f.eks. må trene på å velge mat og mengde, og spise dette i felleskap med de andre på kurset.
– Med denne felles spisepausen håper vi at deltakerne kan få positive opplevelser med å spise sammen med andre, at dette fjerner skam, og at de innarbeider seg en god rutine på å spise, slik at de forhåpentligvis kan få oppleve mer frihet rundt mat og måltidssituasjoner.
Kan du si litt om bakgrunnen for tittelen på kurset, People need People?
– I People need People vektlegges sosial støtte som et viktig element for tilfriskning. Selve gruppeformatet som kurset har, bygger på ideen om at det å dele erfaringer med andre som er i samme situasjon, kan skape en sterk følelse av fellesskap og normalisering. Når man ser at andre mennesker har lignende utfordringer som en selv, kan det redusere følelsen av ensomhet, skam og stigma, og bidra til en bedre forståelse og aksept av seg selv og sin situasjon. Dermed understreker tittelen at vi mennesker trenger hverandre for å finne styrke og støtte i slike prosesser. I ROS kommer vi til å bruke tittelen Folk trenger Folk, da vi ønsker å ha det på norsk, samtidig som det er viktig for oss å ikke bevege oss for langt vekk fra originalen.
Hva håper du at deltakerne skal sitte igjen med etter å ha deltatt på kurset?
– Jeg håper deltakerne sitter igjen med større forståelse for hva overspisingsproblematikk omhandler, og at de ikke er alene om å oppleve slike utfordringer. Forhåpentligvis vil denne innsikten dempe både skam- og skyldfølelse. Jeg håper også at deltakerne utvider sine relasjonelle ferdigheter, at de lærer seg et språk knyttet til spiseforstyrrelsen, og blir flinkere til å sette grenser for seg selv. Videre håper jeg at de får tilgang til kunnskap og verktøy som kan hjelpe dem med å håndtere utfordringene i hverdagen.
Tekst: Marte Vigeland, ROS – 29.10.2024